Små händelser i en ung hunds vardag.... sept-okt 2005 - Ida 9 mån

     
13/10

Lugna veckan kan man kalla det här. Vi pussas mest! Matte vill ta det lugnt nu - när jag tror att jag ska få valpar!! Tuttarna hänger och hormonerna rusar omkring.
Vi tränar fortfarande mest bara stadga och linförighet.

Bilderna bredvid är från i somras, men jag tycker att dom e fina!

     
7/10 Vicken jobbig dag - matte har varit ledig, och då blir det håll-i-gång hela tiden.
Först åkte vi direkt till skogen - är ju nämligen Britt-sommar idag = toppenväder! Där skulle vi ju gu´be´vars´ plocka lingon, men det var lite sent påtänkt - dom var frusna! Husse gick med bössan och vi gick omkring och myste. Ingen fågel - inga lingon.... MEN vi eldade och fikade och hade mysigt! Matte la ett fält, som hon plockade in själv - ja vi grejade på i största allmänhet.
När vi sen kom hem fick jag visserligen vila en stund - men sen bar det iväg till stan - där var det marknad!! Vi gick omkring på stan i två (!) timmar och jag skötte mig galant - de Ni!!!!!!
Men det kostade på - nu är jag totalslut, nu går jag och nannar...!
     
6/10 Ikväll har vi varit på bruks och kollat in Maya, som hade examen på sin kurs!
Hon har blivit jätteduktig - det lilla trollet!!
Som avslutning blev det lagtävling i det dom lärt sig och - som tippat - vann ju naturligtvis Mayas lag .....
Grattis till framgångarna!!
     
4/10 Oj, vad husse och jag skördat löv idag - hur mycke´ som helst. Det är kul med löv för dom prasslar så mysigt, men husse är inte lika förtjust - om man säger så......
Ikväll har vi varit och smyckat graven för mina föregångare - Sindi, Sladden och Fia. Dom har fått en ny lykta, enris och rönnbär. Blev riktigt fint. Vi hälsar på dom nästan varje dag, för dom bor uppe i skogen! Antar att jag också ska flytta dit nån gång, men det lär dröja - får vi väl verkligen hoppas!!
Igår fick jag pussa en häst på riktigt! Jag blev då riktigt generad, för först hade jag skällt ut honom efter noter och sen visade det sig att han var en riktigt hyvens typ. Man lär så länge man lever!!

Vad anbelangar träningen så gjorde jag bort mig totalt i förrgår, så nu skyller matte på skendräktighet!!??. Inte vet jag om det stämmer, men tuttarna växer och det kommer ut nåt blött ur dom - så det kanske är så. T o m linjetagningen gick åt skogen, så nu ska vi visst backa, men framför allt göra ett litet uppehåll. Så just nu är det linförighet och stadga som gäller..... igen!!! Hur kul är det...på en skala..??


     
1/10 I em har Maya varit hos mej! Alltså..... hon e´ bara sååå mysig! Men hon e lite rädd för mig. När jag springer i full fart mot henne - då lägger hon sig direkt. Synd - för jag vill ju bara leka! Men matte har försökt förklara för mig idag att man måste vara lite försiktig och inte springa omkull såna där små, så jag ska försöka skärpa mig. Mest troligt ska hon va´ hos mig i morrn också, så då får jag väl försöka vara lite lugnare, men de´ é  så svårt, när man tycker att nå´t e kul!!
     
30/9 Nu har vi haft mät- och vägdag igen  - 29 kg och 58,5 cm hög!!! Vad sägs om de´ - är jag rastypisk, eller......???? Lite onödigt stor kanske!! Jag är i alla fall större än mamma! Men pappa har jag aldrig sett, så jag vet inte hur stor han är!!! Det där med höjden är svårt att mäta, men på ett ungefär blev det i alla fall. Min uppfödare tyckte inte att jag var tjock i alla fall - så då måste det väl vara alla muskler som väger.....!! Blir visst så när man tränar mycket - å det gör vi ju!!
Men den här veckan har det väl inte blivit så mycke muskelbyggande - träningen har mest handlat om stadga och fotgående - och det blir man ju bara slut i huvvet av...!!
     
25/9 Nu är det ett tag sen matte skrev igen!! Men å andra sidan har det väl inte hänt så mycke! Förutom att vi var på valpträff igår och det var ju kul förståss  - men det märks att man blivit äldre, för det blir mer och mer allvar nu - och mindre lek .....!
Resten av veckan har vi bara hållit på som vanligt - pussats, myst och tränat. Träffat ett par killar i skogen har jag ju gjort förståss -men dom vill ju bara rida hela tiden och det är inge kul - jag vill ju springa och busa jag.
Åsså har matte har köpt en kanin-dummy till mig, å den är så myyyyysig, men helst vill jag behålla den för mig själv. Hon sa ju faktiskt att hon köpt den till mig, men det verkar då inte så, tycker jag....

Jo, visst ja - jag har haft magsjuka också - det var verkligen ingen höjdare!! Men jag känner mig bättre nu, så det är hopp om livet..!!
 
     
20/9 Nu har jag äntligen fått söka av ett fält igen - det är verkligen nå´t jag gillar. Å de´ e´ så lustigt, för när jag söker dummys, då är jag inte ett dugg rädd i skogen!! Tur att man klarar av nå´t i alla fall. Matte skryter över mig och tycker att jag både söker bra och gör bra avlämningar.
När jag hade gjort vad jag skulle, då gick matte också ett fält - men då var jag så trött, så det fick hon så gärna. Jag var bara glad att jag slapp......!!!! Jag satt bara lugnt och kollad in vad som hände - det är visst så hon vill ha det, vad jag förstått....!!
     
18/9 Nu är det färdigspårat för min del för den här säsongen! Nu har matte äntligen lovat att vi ska göra annat, som jag tycker är kul!
Vi gjorde ett pytte-litet spår idag igen och det gick visserligen aningen bättre än igår, men inte alls bra! Så nu ligger klövarna i komposten och spårselen på hyllan! Vi får komma igen till våren. Tills dess ska jag bara njuta - förhoppningsvis får jag jobba med fält o dyl í stället - det tycker jag ju är kul!
Tänk att ibland får man precis som man vill - det är bara att se förskräckt och hjälplös ut - så går det vägen....!!! En lärdom rikare alltså - den kan jag nog ha nytta av framöver...!!
     
17/9 Jag klarar inte det här!!! Jag vågar bara inte spåra blödande älgar! Idag fick jag prova igen, ett jättekort spår på en äng - helt öppet. Dessutom en äng, där jag brukar leka! Men det gick inte i alla fall. Jag blir helt skräckslagen, vågar inte lämna matte mer än en meter och sen måste jag hålla koll runt om, så att inte älgen lever och tänker anfalla mig. Undrar just om jag måste söka hundpsykolog - kan aldrig vara hälsosamt att vara så här rädd.
Matte går där bak i snöret och hejar och braaaa-ar hela tiden, men det hjälper liksom inte - jag vågar helt enkelt inte - så är det!!!
När sen matte nästan "skjutit" mig framför sig fram till klöven - då blev plötsligt allt jättekul och jag lekte med den och sen bar jag den ända hem - jag var visst duktig då!?
Så nu är frågan här hemma - vad gör man med en sån här hund?? Ska vi försöka i morrn igen - ska vi vänta till nästa år eller hur i hela fridens dagar ska vi göra??


Små, jättekorta stunder doppade jag nosen i backen, men så kan man ju inte gå - då har man ju ingen koll på vad som händer runtomkring!

 


Jag törs inte - matte.....


Nu är allt frid och fröjd igen!!
     
16/9 Nu har jag nog kommit i stol-åldern :-)) Att den inträffade vid 9 månaders ålder, hade jag ingen aaaaning om - men så verkar det vara, i alla fall i det här huset! I morse fick jag nämligen för första gången sitta på en köksstol - kul att se livet ur en annan synvinkel! Och man kunde ju kolla ut genom fönstret också - det är ju intressant att se vad grannarna har för sig.. å alla bilar på vägen....
Undrar just när soff-åldern inträffar - jag tror faktiskt att den kommer snart! När nu dom mörka vinterkvällarna kommer är jag helt säker på att matte vill ha mig i soffan - å inte mej emot!!
Däremot har jag förstått att säng-åldern aldrig kommer att inträffa här - har nog hört snacket!!! Synd tycker jag - det verkar ju så mysigt där. Men, men, man får vara glad för det lilla...!!

Tillbaka