Små händelser och vad vi tränar på .....aug-sept 2006 -Ida 20 mån

   

13/9

Den här fyrklövern ska ge oss lite extra lycka på lördag..... hade vi tänkt. Vi kom med på provet i Piteå och behöver säkert all tur vi kan få.
Matte har bestämt att jag ska vila mig i form - vila från jaktträning alltså! Så får vi se vad det ger för verkan - kanske jag blir helhispig och hittar på nåt riktigt skoj, men vet aldrig.
Men ikväll ska vi i alla fall åka på Bruks en sväng, då blir det lite lydnadsträning i stället - inte en chans att man får vila helt och hållet i alla fall....näedå!!!
   

11/9

Om sanningen ska fram, så är vi faktiskt ganska less på att träna med gamla, sliskiga fåglar vid det här laget..... Matte har lovat att vi ska göra ett uppehåll när provet i Kalix varit - kanske gå lite lydnad i stället.... Kan ju bli kul med lite omväxling.
Nåväl - ikväll har vi varit upp till sur-ån och kastat gamla lik igen, några med snören och några utan. Kan väl säga att vi är på ruta 2 nu ungefär! Från början var vi på ruta 5 - sen hamnade vi på ruta 0 - nu är vi på väg uppåt igen! I alla fall verkade det så ikväll. Om nån undrar, så är det själva avlämningarna jag surrar om...... ikväll också!!!
Men ett är då säkert - dom jag bor hos bryr sig då inte ett dugg om VAR vi tränar!! Surströmming luktar jättegott, om man jämför med mig ikväll!!
 

Så här fina fåglar hade vi inte ikväll.....långtifrån!!!

....Och så här fin tjärn var det inte heller.......långtifrån!!

 

10/9

Då var söndagsträningen avklarad också - det gick faktiskt ganska hyfsat för oss alla tre idag!
Började med ett fält och ett riktat sök för att avsluta med vatten!
Idag var det snören som gällde i mina pippisar ....... och det vete fåglarna om inte det gjorde susen - för dom sista avlämningarna gick riktigt bra. När jag la ner pippina vid stranden ryckte husse i snöret!! Och man kan ju omöjligt riskera att dom försvinner, så dom två sista vågade jag helt enkelt inte lägga ner innan matte fick dem. Vi får väl se om det funkar fler gånger... Men man får ju vara glad för det lilla...
Nu ska vi träffas på torsdag igen, men sen är det förmodligen prov igen - om vi inte blir bortlottade förståss - Både Doriz o jag har anmält oss, så får vi väl se hur det går då..... Man vet ju aldrig vilket humör man är på!!

Världens bästa godis-producenter......!

 

7/9

Träningskväll med Doriz o Jo-Jo! Men jag fick inte göra så mycket ikväll - matte ville se om jag kunde vara tyst och det kunde jag!!! Har visserligen lite svårt att sitta stilla - det är ju så himla trååååååkigt! Fick göra ett litet fält i alla fall - med tre kråkor. Och som vanligt så handskades jag lite vårdslöst med den första - så är det alltid! De andra två lämnade jag av sittande. Det är precis som att jag måste vänja mig vid kråk-eländena innan allt faller på plats.
Doriz går från klarhet till klarhet - det kommer säkert att gå bra för henne på provdebuten!
JoJo är också duktig, men vill gärna att man puschar på henne. Hon ska också till Umeå på prov snart och tills dess ska nog tveksamheterna vara lösta.... kanske ett snöre i pippin kan göra susen???
På söndag ska vi träffas igen - då blir det vatten också....... min svagaste sida!!! Inte vattnet i sig, utan som säkert alla vet vid det här laget så är det avlämningar från vatten som inte funkar..........Alltså när ska jag fatta det där???
 

2/9

Ja, då var prov-debuten avklarad!! Det var väl inte så farligt det där - inte ens matte var särskilt nervös! Vi hade en jättemysig domare som lugnade ner oss!! Sen gick det väl kanske inte som tänkt förståss - men man får väl försöka vara nöjd - det blev ju pris i alla fall, men bara ett tredje - pep bort 2:an (usch va tarvligt!!) - jag som aldrig sagt ett knyst när någon annan jobbat förut. Trodde matte skulle svimma när jag började leva om - så nu lär vi väl ska träna på det också - usch va trist!
Lika bra att börja från början.....
För det första var det en jättemysig provplats, där åskådarna kunde följa hela provet från en torr kulle och se oss från ovan.
Vi började med vattenmarkeringar - två enkla. Där skötte jag mig inte så bra - mycket taskiga inlevereringar. Men vi visste ju att det ganska säkert skulle bli så.
Därefter förflyttning till fältet. Gick som klistrad vid mattes sida hela vägen. Väl där skötte jag mig mycket bra - hängde över nåt vilt, som jag inte riktigt kände igen - men jag antog att matte skulle ha även dom, så då fick hon det.
Det riktade söktet gick jättebra liksom landmarkeringen.
Alla apporter - utom från vattnet - lämnade jag i hand.
Så blev det då kritik och domaren lovordade mitt jobb och mitt spontana samarbete med matte och sa att vi skulle få ett bra pris, men att inlevereringen från vattnet och viss tveksamhet inför nåt vilt drog ner det ett snäpp....
Sen vidtog eländet. Passiviteten i sig själv var för det första jättesvår - det sa domaren själv. Man fick sitta 3 m bakom skytt och vattenmarkör uppe på kullen - så man hade toppenutsikt. När jag precis satt mig där så kom nästa hund fram till mig (!!!). Då trodde ju jag naturligtvis att det var dags för lek och var helt med på noterna! Det blev liksom för mycket så jag gnällde faktiskt riktigt rejält. Vi var helt säkra på att vi skulle bli 0-ade för domarn sa "att nån måtta får det väl vara - synd på ett så bra jobb". Så då gick vi slokörade därifrån - helt säkra på att vi skulle bli 0-ade.
Det blev en STOR överraskning vid prisutdelningen, när vi i alla fall fick en gul rosett!!!
 

Här kommer lite bildbevis:

Vattenmarkering - precis bakom bänken (nere till vänster i bild) hade vi passiviteten!

Ja, då var man igång då.....

Förflyttning till fältet

Ute på fältet

Öppna kritiken

Ser ni den gula grejen.....????

Slut som artist!!

 

30/8

Äsch då..... genrepet blev väl si så där.... Kom på en jätte-kul grej ikväll, som jag inte provat förut..... bolla med fåglar!!!. Det var jättekul, men matte blev helt förtvivlad. Allt gick fint till att börja med - men sen kom jag på att jag kunde lattja lite. Nu ber matte till någon där uppe - vem det nu är? Hon ber i alla fall och hoppas att det var en engångsföreteelse.
För nu blir det ingen mer träning - nu är det PROV nästa gång. Vi SKA åka till Gällivare, har vi just bestämt. Men jag är ju fortfarande ganska ojämn i mitt jobb - ibland går allt som en dans och ibland lite hur som helst. Men jag har en känsla av att det blir matte som kommer att balla ur först - hon blir säkert helnipprig när det blir dax.....
Nåja - det får gå som det vill - ska i alla fall bli kul, man får ju träffa lite kompisar. NaNa kommer och kanske brorsan Wimse också...
   

27/8

Tillbaka till civilisationen igen..... oj, vad vi haft det varmt där inne i skogen! Och inga pippisar blev det heller. Vi hade med oss 4 kråkor och 1 mås när vi åkte och det var precis vad vi hade med oss hem också...... vilken jaktlycka!!
Men mysigt har vi ju haft i alla fall - det har vi nästan alltid faktiskt. Tränat har vi också gjort. Jag har t ex gjort två helt fenomenala fält - så kallade då matte dem i alla fall. Däremot var jag väl inte lika bra på linjetagen och vattnet blev en total flopp - kom helt enkelt inte upp med fågeln i mun. Hade fullt sjå att ta mig upp utan fågel. Matte hann faktiskt bli riktigt rädd, för jag drogs liksom ned i dyn..... usch o fy vad man utsätts för!
Lite foton blev det i alla fall:
Snygg avlämning....
Så här slut var jag efteråt....
Här bodde vi..... jag vaktar infarten!
 

 

Det råder eldningsförbud här uppe nu - så det fick bli en marschall i eldstaden....

En nästan uttorkad bäckfåra - men jag kunde i alla fall blöta tungan...

 
25/8
Idag åker vi till skogen med vagnen - vi ska visst jaga fågel sägs det!! Men dom har redan talat om att jag inte alls får hämta några varma pippisar, förrän jag är blivit van vid dom kalla - matte är rädd att jag inte vill bära kalla om jag får smak på "riktiga" fåglar. Men, nästa år kanske jag får hjälpa till vid jakten - då bör jag väl vara fullärd, eller.....???

Önskar i alla fall alla kompisar en mysig helg, för det ska jag ha.
Dessutom håller jag alla tassar för brorsan Wimse, om han nu ska starta på provet i Kiruna i helgen. Han är säkert jätteduktig, det tror jag - för han är så lugn och sansad - Lycka till Wimse!!!!!!
 

23/8

Det var nog ett olycksfall i arbetet när vi tränade i söndags - då allt gick käpprätt åt skogen!! Idag skötte både jag och Doriz oss riktigt bra faktiskt. Så nu är mattarna, om inte helt nöjda, så i alla fall betydligt nöjdare än i söndags och det känns ju skönt.....
Vi tränade alla moment ikväll också men med korta avstånd och siktet inställt på att vi skulle greppa snabbt och lämna av snyggt.... och peppar, peppar - det funkade som sagt ganska bra!!
Det var väl lite si och så med avlämninarna från vatten för min del, men den sista gick fint - så då blev det inga fler!!!
Vi kämpar vidare......
   

20/8

K A T A S T R O F säger matte om vårt träningsprov idag!!!! Men inte vet jag - jag hade skit-kul!!
Det som fungerade var förflyttningar, passivitet, linjetag, landmarkering och avlämningar på land.
Det som däremot gick skitdåligt var fältet - den första levererade jag snabbt in - men de andra hängde jag över, tappade på vägen och en rullade jag mig dessutom på!!!! Avlämningen från vatten var urusel.
Så nu har jag verkligen satt myror i huvvet på matte - ska vi dra tillbaka vår provanmälan??? Var det olyckshändelse i arbetet?? Räcker det att träna vilt fram till provet??? Frågorna har blivit många och svaret lär vi få första helgen i september...... om det nu blir nåt prov......
 
19/8

Eftersom det verkar helt hopplöst att köpa vitfågel, fick vi ta saken i egna händer:

 

18/8

Oj, va kul det var att testa en sån där "walk up".
Men det tog ju en stund innan vi fattade vitsen.... att hålla koll på skytten t ex. Dessutom började vi på för långt avstånd från skytt och kastare, så i början blev det ganska vimsigt...! Det var ju i och för sig inte så konstigt - ingen av oss har tränat speciellt mycke på markeringar - i alla fall inte på så långa.....
Men innan vi slutade så funkade det riktigt bra - kul!!! Man lär av misstagen, sägs det!!
Det där med skotten gick jättebra - man hade ju annat att koncentrera sig på!!
Men vi fick inte gå lösa nu, första gången, och det var nog tur..... för visst blir man sugen när kompisarna får dra iväg..... jääättttte-sugen!!

På söndag ska vi göra ett test-prov!! Vi ska lägga upp träningen som ett riktigt prov - ska bli intressant att se om man orkar igenom allt!!!
 

16/8

Nu har den värsta värmen lagt sig och man börjar kunna andas igen - skööööönt!!
Dessutom har jag fyllt 20 månader - tänk, snart är jag 2 år. Det måste betyda att jag snart är gammal ???? Bäst skynda på att göra lite hyss medans man orkar!!!
Det har gått två dagar nu utan någon speciell träning - bara lite närsök! Jag har fått leka med kompisar i stället - har träffat både Nadja och Zilke. Men i morrn är det dags för veckoträningen igen - då kommer Jo-Jo och Doriz hit. Vi ska prova på en walk-up, det har jag aldrig varit med om. Ska bli lite spännande, men de e klart..... det blir ju en massa skott då, så vi får väl se hur det går. Om det är kul funkar det ju med skott också.
Igår fixade Doriz´ matte 10 kråkor, som ligger i säkert förvar i vår frys - så snart blir det en veckoträning med vilt - det blir också spännande. Har aldrig tränat med vilt tillsammans med andra än. Alltså....det är fortfarande mycke grejer som jag gör för första gången.....fast jag blivit så gammal....!!!

Idag på morron har matte haft fys-ledigt från jobbet och vi har varit på en lång o trist promenad. T o m att jag fick gå i koppel halva sträckan, det är jag verkligen inte van vid, men man måste ju bjuda till lite och acceptera det mesta - fick ju vara ute i alla fall.

Tillbaka