dagboksbild
radavskiljare
radavskiljare

Idas dagbok juli 2012

 
29/7 Ser man på..... det blev HS för oss idag. Både jag och Syrra fick oss ett pass.
Syrra fick göra linjetag längs en gungande tjärnkant. Efter det första, som vi inte räknar, fixade hon det bra. Sen fick hon linjetag i vatten också.
Själv gjorde jag också linjetag efter samma strand, men längre och omotiverat - gick som smort. Därefter blev det dubbelmarkering - en i vatten och en på land som också gick bra!
När det var avklarat och vi svurit tillräckligt på myggen åkte vi till en annan tjärn och plockade lite helmogna hjortron - mylta, som matte säger. D v s matte plockade och jag åt o åt - Syrra vet jag inte vad hon gjorde,. Hon poade väl på som vanligt. Hon badade då inte i alla fall - för ovanlighetens skull! Men det berodde nog på att vi blev tillräckligt blöta ändå - uppifrån!!
 
Hittade ett kort från i våras, som vi snott av Iris. Matte tyckte att Syrra o jag såg så fina ut här......
 
   
26/7 Oj, vad det luktar härligt av hjortronsylt i huset!!! Men det var INTE lika härligt att få hem de där små guldklimparna - blötmyr, varmt, soligt, vindstilla = MYGGIGT! Har inte i hela mitt liv sett matte så galen - hon brukar ju inte bry sig så mycke i vanliga fall - men idag var hon helt tokig. Och vi ska väl erkänna att vi inte heller gillade läget. Men jag älskar ju att plocka hjortron och äta upp dem direkt så till mattes förtvivlan gick jag före henne o valde ut de bästa - de som var riktigt mogna.
Som ni förstår blev vi inte ute några långa stunder, varken igår eller idag. Men idag slutade i alla fall trippen med att Syrra tog ett svalkande "bad" i en sur-vatten-å - hon luktade URK kan jag säga, så det resulterade i ännu ett bad, men då med schampo.
Nu ska vi nog invänta storm innan vi ger oss ut igen...... i alla fall för att leta hjortron!
   
24/6 Nu, vill jag lova att vi fått åka bil så att vi är nöjda för lång tid framöver. Himla tur att vi gillar att ligga i bilen i alla fall.
Vi har varit på en snabbvisit till Jämtland och besökt alla möjliga och omöjliga platser som matte ville titta på..... det var visst nån typ av "hemvändarresa" för henne. Hon kollade åt alla håll och tjattrade hela tiden nåt obegripligt. Så fort hon kom över Jämtlandsgränsen började hon prata jättekonstigt och framför allt när hon träffade nån...... vi förstod inte ett smack. Jämtska heter det visst. Det är faktiskt ingen höjdare att inte förstå sin egen matte..... Husse förstod inte heller, så han kunde ju inte översätta. Tur hon hade visselpipan med sig i alla fall, för den lät likadant där nere som här hemma.
Naturligtvis har vi ju inte bara åkt bil - vi har fått springa omkring på den Jämtländska myllan också och t o m badat i Storsjön, så jag ska väl inte klaga även om det blev många mil i bilen. Men nog var det skönt att komma hem till sin egen tomt i alla fall. Vi hade lite svårt att sova också på ett par campingar, för där kom folk o bilar hela tiden och då måste vi varna husfolket - det kan ju vara nåt farligt......så nu ska vi sova ut i våran egen soffa igen
På ett ställe, där vi bodde i två nätter var det faktiskt jättemysigt med skogen inpå knutarna och såna där riktiga fjällkossor alldeles utanför huset - dom var jättefina och det luktade så härligt la´gård så där trivdes vi alldeles utmärkt.
 
Utsikt från Hallen över Storsjön
 
   
 
När matte hamnar på såna här böljande, gröna ängar blir hon alldeles lyrisk
 
   
 
Kolla va fina kossor......
 
   
 
Syrra badade bastu också. Hade jag bara vetat att det bjöds på öl, så hade naturligtvis jag också följt med, men det var ingen som sa nåt om det.....
 
   
 
Vi tränade inte ett dyft under resan, men Syrra ordnade det på egen hand - hon hittade en död ekorre som hon tyckte skulle tas om hand.....
 
   
12/7 Konstigt.... men livet går vidare i gamla inkörda banor i alla fall......
Idag har det varit HS för Syrras del och en alldeles egen träning för mig. Syrra gick en jaktstig på sin träning och själva momenten var väl ganska OK men däremellan ville hon helst inte vara med - virrade mest omkring i sina egna tankar. Månntro all mygg hade nåt med saken att göra eller är det kanske ett önsketänkade från mattes sida??
När dom kom hem bytte vi bara så att jag fick åka iväg en sväng med apportkastaren i bagaget - toppenkul var det så länge man var i rörelse, men den här jäkla myggen förstörde känslan och stämningen även för mig, så jag var också glad att slippa från skogen och in i bilen igen....

Och - förresten - är det inte mygg, så är det huggorm. Igår stötte vi på vår tredje orm för i sommar. Men vi klarade oss den här gången också.
   
11/7 Idag är vi ledsna och sorgsna hela familjen...... blir nog bara en stilla promenad, känns det som. En nära och kär vän till husfolket finns inte längre bland oss. Många tröstekramar till familjen.
   
10/7 Sommar o sol...... skulle vilja klaga lite på värmen, men jag vet inte om jag vågar! Allvarligt talat så tycker jag att det är för varmt, men kanske framför allt för myggigt. Jag har inte varit i skogen på nån ordentlig långprommis nu på flera dar. Har faktiskt tillbringat den mesta tiden i min "koja" - i bakluckan på bilen alltså. Den enda motion vi får såna här dagar är att simma efter en roddbåd - hur kul är det??? Finns ingenting att göra - bara simma vidare för att inte drunkna.
Men Syrra fick minsann åka på träning hon igår kväll....... Lyckos! Och matte var nöjd med henne dessutom - också trist, för det betyder antagligen att jag inte alls får vara med i fortsättningen.......
Dom hade gjort motiverade och utsuddade linjetag ganska nära varandra som matte inte i sin blekaste fantasi trodde att Syrra skulle fixa - men det gjorde hon. Sen gjorde dom markeringar i en fyrkant och Syrra vågade sig ganska nära de andra hundarna - också en överraskning. Till sist gjorde dom ett fält, där hon var hur enveten och målmedveten som helst och efteråt lämnade av med folk och hundar alldeles inpå...... Kanske blir nåt av henne i alla fall???????????
   
6/7 Nu har jag provat på att rymma också..... ingen höjdare - inget att rekommendera! Men vad gör man när åskan går så att man skakar i hela kroppen? Jo man försöker att ta sig undan. Men det gick ju inte - det var åska överallt. Som tur är så har vi fina grannar. De fick se mig på stora vägen, bland bilarna och följde mig hem som tur var, annars vet man aldrig vad som hänt. Sen stängde matte o jag in oss i huset, så att jag kunde gå ner i min älskade källare..... den är förnämlig att ha vid såna här tillfällen och när dom skjuter fyrverkerier.
Syrra hon låg på en filt i förtältet och sussade så gott - hon brydde sig inte ett dugg. Hon måste ju va lite småknäpp som inte förstår hur farligt det är.

Men nu är allt över, lugnet har lagt sig och Zilke har kommit hit på besök igen. Hon o husse ska visst sova i husvagnen i natt.
Igårkväll hade vi förresten herrbesök - Norman kom o hälsade på och det hör inte till vanligheterna precis. Han vill ju naturligtvis träffa mig, eftersom jag luktar så himla gott. Men där fick han tji - jag blev inlåst. Och Syrra skällde ut honom efter notor, så troligtvis dröjer det länge innan han kommer o hälsar på igen. Han måste ju tycka att han har väldigt taskiga grannar....
   
5/7 Ooops...... två sommardagar efter varandra - nu måste nåt ha gått snett, eller?
Syrra skulle ha jakttränat i morse, men det blev inget av - fråga mig inte varför, men så är det! Och eftersom hon inte fick fara på nån träning fixade hon lite jobb på hemmafronten. Hon tog en stor råtta, sork eller vattensork eller nåt i den stilen - stor o lurvig var den i alla fall. Jag hjälpte henne med själva jagandet, men sen fick hon sköta sig själv och det gjorde hon - tuggade till en gång och sen direkt till matte som väl inte blev överförtjust precis......

Igår hade vi skitkul, kan jag meddela...... barn och badning hela dan! Sen på kvällen åkte husfolket iväg på nån teater i Kalix, så då hade vi barnvakt här hemma och badandet fortsatte till långt in på natten. Syrra dök från byggan ett i ett och det verkar ju roa dom flesta, även henne!! Själv gjorde jag också några dyk, men betydligt färre än tok-Syrra. Behöver ja g berätta att vi var totalt slut när vi äntligen fick komma till ro?? Men, som sagt, kul hade vi i alla fall.....

   
3/7 Yes..... idag blev det vattenjobb för Syrra på HS-träningen och hon gjorde matte jätteglad! Alla apporter (utom en) i hand, utan skakning...... helt otroligt kul tycker jag också, även om jag fick va hemma!
   
 

Kortet har vi lånat (eller snarare stulit) av Carola Styf
   
2/7 JaHa - då är semestern slut ;-) Igår blev det en cykeltur med husse under tiden Syrra fick sig en genomkörare på HS! De tränade framför allt stadga och tecken men även lite andra basic-övningar. Stadgan har hon inga problem med, för hon trivs bra med att sitta (eller ligga) och kolla läget. Men hon skötte sig bra i övrigt också.
I morrn ska dom visst iväg igen och om det nu blir lite värme så kanske det t o m blir vattenträning i morrn. Jag stannar nog hemma och löper vidare.....
Apropå löpning, så är det lite konstigt den här gången för Nalle har inte varit hit och hälsat på en enda gång än - det är ju trist, för det är alltid kul att känna sig lite uppvaktad ;-)