dagboksbild
radavskiljare
radavskiljare

Idas dagbok maj 2014

 
26/5 Murkelsafari blev det idag - husfolket plockade och vi sprang omkring och hade det allmänt trevligt. Skörden blev dessutom ganska bra - kommer nog räcka hela vintern om de inte blir förgiftade på första portionen.
Lite märkligt är det allt att dom plockar svamp som är giftig...... Vi får minsann inte äta varken choklad eller lök för att det inte är bra. Men, vaddå? Giftiga murklor kan väl inte heller vara bra??? De ursäktar sig med att det är sååå gott..... men det är väl choklad också - tycker vi i alla fall.
   
 
Förvällning enl konstens alla regler ute i det fria
 
 
Klart för frysen....
 
   
25/5 Snart slut helg igen..... men det blir en ny redan på onsdag, sägs det!!
Vi har varit i skogen och letat murklor utan framgång, simmat båt för första gången och fått hoppa i från båten för att hämta dummies, premiäråkt med snabb-båten, lekt med grannbarna och haft riktig sommarkänsla för första gången i år. Lekt och lekt, förresten - JAG har lekt med grannarna och sur-Syrra har legat på behörigt avstånd och kollat ;-)
 
Mattes sommarfötter....... så här kommer hon att se ut nu hela sommaren!
 
 
Härlig båttur med fladdrande öron...
 
   
 
 
Kolla Syrra - hon håller sig på behörigt avstånd.....
 
   
 
   
22/5 Inte visste jag att Syrra var självmordsbenägen. Usch va trist - hon mår nog inge bra verkar det som men hon har inte sagt ett knäpp till mig. Som tur var lyckades hon inte med sitt tilltag men enl snälla grannar som skjutsade hem henne stod hon helt paralyserad mitt på stora vägen..... som tur var kom det inga långtradare just då och bara det var ju märkligt.

Nu vet vi ju i alla fall vad som orsakade försöket, även om hon inte sagt det. Husse höll på att sprutmåla trädgårdsmöblerna och använde kompressorn - klant-husse - hon e ju livrädd för den!! Hon hade gjort ett utbrytningsförsök från tomten tidigare också, men då hejdade matte henne. Helt förstörd var hon, stackarn och smög omkring som en hyena på tomten.
Nu vet ju jag hur det känns att vara så där himla rädd, så jag förstår hennes våndor. Man vill ju helst krypa ur skinnet. Men att försöka ta sitt liv har jag inte kommit på..... där går gränsen!!

Nåväl, allt gick bra och på kvällen blev det skogen och trippelmarkeringar, som gick alldeles utmärkt (för henne alltså - jag svamlade som vanligt). Sen var allt frid och fröjd igen. Och idag fick matte ta med oss till skogen när husse skulle måla andra varvet!!
   
17/5 Idag har vi mest åkt bil. Men det gjorde inte så mycket för vi var uppe halva natten med herrbesök, så vi har varit ganska trötta.
Men lite skog har vi allt fått känna på, för vi har varit ute och rekat murkelmarker. Än är det ju alldeles för tidigt men snart blir det härliga skogsutflykter med svampplockning - hoppas vi!

Till slut hamnade vi i Lakaträsk och där var det mysigt - vi kunde både bada i sjön och göra snöänglar på stranden - allt i ett, så att säga. Vi tycker det är lite synd att snön försvinner för det är så himla mysigt att svalka sig i en snödriva......
 
   
 
   
 
   
16/5 Nu är älgjakten igång..... lite tidigt kanske, men det bryr inte Syrra sig om. Idag har hon verkligen motionerat ;-) Men hon är ju lite knäpp också för så fort matte visslar kommer hon som ett spjut, men sen drar hon lika fort. Det slutade faktiskt med att vi fick gå fot i skogen för att få nån ordning på henne. Själv kollade jag också in älgen, men matte sa nej och då accepterade jag det!!!

Har ni märkt en sak? Det är alltid Syrra som hittar på en massa saker och ställer till förtret. Själv tar jag det easy..... (?) I alla fall ifråga om älgar för jag vet faktiskt att dom är helt omöjliga att apportera - alldeles för stora......

Nåväl - när älgen var motionerad och vi kom dit vi skulle stod husse där och hade gjort ett fält och två långa linjetag som allt gick jättebra..... men Syrra var helt slut på dom två sista apporterna och det tror väl sjutton. Man måste hushålla med krafterna, men det har ju inte hon fattat ;-)
   
15/5 Cykelpremiär och Dykpremiär idag...... men bara för Syrra. Först var hon ut på en ordentlig cykeltur och efter det gjorde hon ett frivilligt dyk från den nyisatta bryggan...... käck typ det där! Själv varken dök jag eller cyklade jag busade med Nalle i stället. Han hälsar på riktigt ofta nu fastän vi inte löper, men det kanske är nån i grannskapet som luktar gott. I så fall får jag ju vara riktigt stolt när han ändå väljer att hälsa på mig ;-)

Sen sist har vi bl a gjort markeringar med apportkastare. Syrra klarade det galant och visade sin styrka i stadgan och markeringsförmågan. Jag däremot blev hel-hispig - jag varken såg, hörde, eller hittade - helt galen blev jag och kollade bara på skytten........ precis som om jag aldrig varit med om nåt sånt förut. Men det har jag ju! Ibland slår det slint för gamtanten ;-) Vi får väl göra ett nytt försök - då lovar jag att skärpa mig - i alla fall en aning.

Idag har matte varit mer än lovligt otrogen! Började med att hon packade älgklövar o div atteraljer i bilen, så jag förstod ju vad som var i görningen och parkerade mig genast i bilen så att hon inte skulle glömma mig. Jag trodde ju givetvis att det var vi som skulle få ha lite roligt, men ack vad fel man kan ha.
Hon drog iväg utan oss och sen kom hon hem alldeles till sig i trasorna - jättelycklig! Det visade sig att hon varit ute och spårat med Wilma! Dessutom hade det visat sig att Wilma var jätteduktig och hade spårat som en riktig spårhund redan första gången - inte illa! Själv blev jag ju inte duktig spårhund förrän förra året - det tar llite längre tid för somliga.
 
Matte tjuvade ett kort på Wilma från FB...... Lite suddigt, men visst ser hon mallig ut?
 
   
11/5 Idag var det backträning på schemat för vissa..... men inte för mig! Matte är lite rädd om mina gamla leder, så jag fick göra ett fält som bara var lite backigt. Det var kul i alla fall kan jag meddela.
Syrra, däremot, fick markeringar över ett bautastort grustag och hon passade på att imponera på matte med sin markeringsförmåga och fart. Säkert gjorde hon sitt allra bästa, eftersom hon visste att jag inte fick visa vart skåpet skulle stå. Matte fick ju liksom inget att jämföra med.
Nä, skämt åsido hon var skitduktig faktiskt och fort gick det. Vi var bara rädda att hon skulle snubbla på nån gren eller nåt för då hade hon rullat en hel del många varv....
  Förmiddagen ägnades åt fågelskådning och koll på isläget. Svanar, gräsänder och knipor var i farten och en o annan fiskare. Isen har släppt på halva sjön, så vi kunde ta oss ett morgondopp också.
 
   
 
   
7/5 Nu går skam på torra land......
Matte har tjatat nu i flera år att hon inte får ha sin sallad och sina ärtor ifred för oss. Och nu har hon införskaffat ett nät som hon ska sätta över odllingen. Men, som ni ser, kom hon på andra tankar!
 
  Meningen är väl att vi ska vara där båda två, men än så länge är det bara Syrra som hamnat bakom galler..... Det är ju jag som är den notoriske tjuven, så förmodligen hamnar jag där också bara ärtorna börjar gro... Vilket öde - jag tror jag flyttar!
   
 
Åsså har vi gjort ett nytt Tree-Hotel - hoppas vi får hyresgäster.....
 
   
3/5 Nu är det visst vår...... men snön flyger omkring i luften, så jag undrar om det stämmer. Enligt almanackan är det visst så i alla fall.
Sista april gick över förväntan, förmodligen för att det var så kallt ute. Det var nog inte så många som iddes vara ute och smälla. Jag klarade mig ända till kl 23, då var det kört. Men då var det ju dax att krypa till kojs, så man får väl säga att det gick bra i alla fall.

I flera dagar har vi blivit ordentligt aktiverade nu...... husse har nämligen ont i ett knä, så han kan inte gå omkring så mycket så då får vi sköta springandet alldeles själva. Han följer med som funkis på våra utflykter och det är vi så tacksamma för.
Vi har fått göra stora bauta-fält, markeringar och linjetag i en salig blandning. Syrra har fått visa vad hon går för vid stora sök och hon är inte den som är den...... hon springer gärna både långt och mycket. Vi har åkt omkring på lite olika ställen och idag har vi varit i Ljusträsk med picnic-korg t o m - så det var mysigt!
 
Det var mycket fällda träd där, så till att börja med blev det balansgång - det gillar vi skarpt, men det är inte alltid det går som tänkt......
 
 
När vi sen gick en och en blev det bättre..... Syrra tycker också det är kul nu, även om det tog sin lilla tid
 
 
Jag - FinIda :-)
 
 
Månnro det är björn Syrra har i snoken?
 
 
Syrra med blommor i sitt hår.......
 
 
Efter all fotografering blev det fältsök för hela slanten!
   
456